Két tányér zöldborsófőzelék, tetején kolbásszal és kolbászzsírral tálalva.

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók

Elkészítés

Kanállal meghámozzuk és lereszeljük a gyömbér kb. 3 centiméteres részét.

Vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.

Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és egy csipet reszelt gyömbért, 3 percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a zöldborsót, a tejet és a vizet. Enyhén sózzuk. Látszólag kevés a folyadék, de elég lesz. Felforraljuk, majd kis lángon épp addig főzzük-pároljuk, amíg a borsó elveszíti nyers ízét. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl.

A zöldborsó egyharmadát kiemeljük és annyi főzővízzel együtt, ami ellepi, botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük.

Hozzáadjuk a pürét a maradék borsóhoz és elkeverjük. Ezzel besűrítettük a főzeléket. Ha túl híg, keményítővel vagy rántással sűrítjük tovább. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá.

Ízlés szerint tovább fűszerezzük sóval, borssal, reszelt gyömbérrel.

Az elkészült főzeléket tálalhatjuk tükörtojással, pirított kolbásszal vagy rántott hússal.

Megjegyzés